Grypa ptaków to poważne zagrożenie, ponieważ powoduje ogromne straty ekonomiczne u hodowców, na których fermach wystąpiła. Ma to przełożenie na sytuację ekonomiczną całej branży drobiarskiej w kraju, a przez to na kondycję ekonomiczną państwa.
Należy bezwzględnie przestrzegać zasady bioasekuracji, minimalizującej ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:
1. Przetrzymywać drób na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
2. Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to: zwiększona śmiertelność, znaczący spadek pobierania paszy i wody, objawy nerwowe, tj. drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów. Mogą także wystąpić duszności, sinica, wybroczyny, biegunki oraz nagły spadek nieśności.
https://www.zory.pl/dla-mieszkancow/aktualnosci/aktualnosc/informacja-dla-hodowcow-drobiu-w-zwiazku-z-zagrozeniem-ptasia-grypa-1
Podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu należy niezwłocznie zgłaszać do lekarza weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii - nr tel. 32 42 28 632.